2024.04.25. 12:42:31 4266 182

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Barátság Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barátság Fotó:123rf.hu

A tanulmányok (lásd példaként a Plos Medicine 2010-ben) rámutattak arra, hogy az egészséges kapcsolatok jótékony hatással vannak az emberek általános egészségére. Sőt, a minőségi kapcsolatok a hosszú élet mindenki számára elérhető forrásaiként is számon tarthatók, melyek ereje többek között abban áll, hogy ellenállóbbá teszi az egyéneket a stresszel és az élet egyéb negatív eseményeivel szemben. Továbbá hangsúlyozták a pozitív kötelékek boldogságnövelő, a résztvevőket jobb problémamegoldóvá formáló hatását is. Ezek a kölcsönös együttműködések és egymásra támaszkodások valóságos energiapajzsot képeznek a felek köré, megóvva őket az elmagányosodás káros hatásaitól, és az elszigeteltség fájdalmas élményeitől.

Melyik a hosszabb életű: nők vs. férfiak barátsága?

Az Institute for Family Studies (IFS) 2023-ban közzétett adatai szerint a női barátságok erőteljesebbnek bizonyulnak a férfiakénál, mely leginkább a nők egymással szőtt baráti kapcsolataikba fektetett érzelmi tőkével magyarázható. Korábbi (2021-es) felmérések is arra mutatnak rá, hogy a nők fontosabbnak tartják a barátokkal való rendszeres beszélgetéseket, a nyílt és őszinte kommunikációt, az érzések és benyomások feltárását, az aktuális személyes és szakmai kihívásokról, gondokról való beszélgetést. És ami még kiemelkedő a női barátságok szempontjából az, hogy nem szégyellik a támogatás és megerősítés kérését.

A férfi barátságokat az IFS úgynevezett tevékenységalapú kapcsolatokként határozza meg, melyek azért válhatnak kurtábbá a női változatoknál, mert amikor a tevékenység megszűnik, már nem igazán van igény a barátság fenntartására sem. Az pedig elkerülhetetlen, hogy ne történjenek változások az egyének prioritásaiban (pl. karrier és család okán történő elköltözések, ebből adódó fizikai távolságok stb.) A kapcsolatok fenntartásához pedig erő, energia és igény is szükségeltetik.

A New York Times egyik rovatvezetője, Ezra Klein meglátása szerint: a fiatalabb férfiak körében szőtt baráti kapcsolatokban már-már mentális komfortzóna-feszegetésnek bizonyulnak az élet nagy történéseiről, az érzésekről való mélybeszélgetések (magyarán: nem igazán éreznek leküzdhetetlen késztetést a „lelkizésre", mivel ez nem tekinthető „férfias dolognak”). Klein feltesz egy újabb kérdést. Mégpedig azt, hogy amennyiben a férfi kapcsolatok – különös tekintettel a fiatalabb férfiak kapcsolataira – valóban tevékenységalapúnak minősül, például közös lógások, videojátékozások, sportolás, egyebek, akkor vajon kellőképpen életképesnek tekinthető-e a barátság, ha olyan életmódosító változások lépnek képbe, mint a munka, a házasságkötés, gyermekek, költözés? Ekkor már a fiatal barátságokat éltető alapanyag (játék, szórakozás stb.) kritikus helyzetbe kerül, melynek következményeként a kötelékek megszakadhatnak. A kapcsolaterősítés és -fenntartás érdekében fontos, hogy többre alapozzunk, mint az élvezetek és a szórakozás. Klein hozzáfűzi: tévedés azt gondolni, hogy az intimitás, a „lelkizés” kizárólag a női barátságok hajtóereje, mert bizony az érzelmi támogatás alapvető emberi (!) szükséglet, legyen szó bár férfiakról vagy nőkről.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.